Groen kun je zelf doen! Lever tegels in voor gratis planten

Op 4, 5, 6 (en 7) april kunnen inwoners van Hillegom, Lisse en Teylingen maximaal vijf tuintegels of -stenen inwisselen voor drie plantjes bij de deelnemende tuincentra in deze gemeenten. Met deze ‘Operatie Steenbreek’ actie willen de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk samen met ‘De Groene Uitdaging’ en Groei&Bloei inwoners stimuleren om hun tuin te vergroenen, onder het motto: Groen kun je zelf doen!

Tuintegels en -stenen eruit, planten erin

De landelijke campagne ‘Operatie Steenbreek’ stimuleert inwoners om de omgeving waar ze wonen aangenamer en groener te maken. Groene tuinen zorgen voor een betere leefomgeving voor mens en dier, door:

• Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen en voorkom je wateroverlast bij hevige hoosbuien.
• Natuur: in een groene tuin vinden vogels, vlinders, bijen en andere insecten en dieren beschutting en voedsel.
• Hittebestrijding: het wordt steeds warmer, een groene tuin zorgt voor verkoeling en voorkomt ‘hittestress’.
• Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.

Kom 4,5, 6 (en 7) april tuintegels of -stenen ruilen voor gratis planten!

Inwoners die willen meedoen aan de actie, kunnen maximaal vijf tuintegels of -stenen uit hun tuin inleveren bij een van de aangesloten tuincentra in hun gemeente. Zij krijgen in ruil hiervoor drie planten cadeau. Hierbij geldt op = op.

Tuintegels of -stenen inleveren kan in:

Gemeente Hillegom:
Bij Hoveniersbedrijf Rens de Rooij, Noorder Leidsevaart 11. Op 4,5 en 6 april tussen 10.00 uur en 15.00 uur kunnen inwoners maximaal drie tuintegels of -stenen inleveren en hiervoor drie gratis planten ontvangen. Bovendien maken bezoekers ook nog eens kans op een gratis tuinadvies t.w.v. 450,- door hun naam en adres achter te laten wanneer ze stenen komen inleveren. Er staat ook voor elke bezoeker een tasje met informatie klaar voor de diervriendelijke tuin.

Tuincentrum de Oosteinde, Zandlaan 22. Op 4, 5, 6 en 7 april kunnen inwoners tijdens openingstijden terecht om maximaal vijf tuintegels of -stenen in te leveren en drie gratis planten op te halen. Als extraatje geeft het tuincentrum een pakje bijen- of vlindervriendelijke bloemzaden mee om je tuin nog aantrekkelijker te maken voor de bijen en vlinders.

Gemeente Lisse:
Bij Tuincentrum Overvecht, Heereweg 350. Op 4,5,6 en 7 april kunnen inwoners hier maximaal vijf tuintegels of -stenen inleveren en drie gratis planten ophalen.

Gemeente Teylingen:
Bij Tuincentrum TuineXtra, Van Berckelweg 51 in Noordwijk. Op 4, 5, 6 en 7 april kunnen inwoners tijdens openingstijden terecht om maximaal vijf tuintegels of -stenen in te leveren en drie gratis planten op te halen.

Gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout:
Bij Tuincentrum TuineXtra aan de Van Berckelweg 51 kun je op 29, 30 en 31 maart terecht om tijdens openingstijden maximaal vijf stenen in te ruilen voor drie gratis planten.

Operatie Steenbreek

Kijk voor meer informatie over groene tuinen en het belang van ‘ontstenen’ op de pagina van het landelijke platform www.operatiesteenbreek.nl.

Volg de Facebookpagina @DGUBollenstreek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Benieuwd wat je nog meer kunt doen voor een groenere tuin? Kijk dan hier!