Aanpak zwerfafval door VOORHOUT SCHOON ’t op! Help je mee?

Ze zijn inmiddels een half jaar bezig, de initiatiefnemers Sylvia en Hans Hoogduin. Met hun initiatief ‘Voorhout Schoon’ zijn ze bijna dagelijks actief met het opruimen van zwerfafval in Voorhout en omstreken.

In dat half jaar hebben ze inmiddels al zo’n 177 vuilniszakken gevuld en meer dan 300 km gelopen! Soms alleen, maar meestal samen en een enkele keer met een hele groep. Zo’n 10 actieve vrijwilligers hebben zich al bij het duo aangesloten. Het resultaat mag er dan ook zijn, het oogt gewoon schoner in Voorhout sinds ze zijn begonnen met het ruimen van zwerfafval. Maar dat betekent niet dat het probleem er niet meer is….

Over de drempel

Het begon allemaal met een bezoek aan de Landelijke Opschoondag in Warmond destijds. Onder andere ‘de Zwerfinator’ wist Sylvia te inspireren om daadwerkelijk iets te gaan doen aan het zwerfafval waar ze zich steeds meer aan begon te ergeren. Ook haar man Hans wist ze bij thuiskomst te overtuigen en zo is het balletje gaan rollen.

Enthousiasme

Samen hebben ze meer mensen enthousiast gekregen om te komen helpen en ook de gemeente ziet de waarde van hun actie in. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld de hesjes, grijpstokken en draagringen voor ze geregeld en een bak bij hun huis die op verzoek wordt geleegd en is er geregeld contact, ook met de wijkregisseur. Het werk dat ze doen wordt ook zeker gewaardeerd en soms krijgen ze wel eens spontaan een bloemetje en heel vaak een bedankje op straat.

zwerfafval

“Het hoort inmiddels echt bij ons leven. Als je eenmaal die drempel over bent, is het niet alleen heel nuttig, maar ook hartstikke leuk om te doen. Het is gezond om lekker buiten te lopen, je kunt je hoofd leeg maken tijdens het opruimen en je ontmoet leuke mensen.” (Sylvia Hoogduin)

Bewustwording zwerfafval

Wat ze het meest tegenkomen als zwerfafval zijn – naast de ontelbare peuken – toch wel de plastic flesjes, blikjes en sigarettenpakjes . Ze hopen mensen met hun actie dan ook bewust te maken van wat ze op straat gooien en ze weten inmiddels precies waar de probleemgebieden liggen. Daar gaan ze dan ook mee aan de slag, onder andere door dit te melden bij de gemeente. Maar ook met bijvoorbeeld de Oranje Vereniging proberen ze mee te denken aan oplossingen voor afval, omdat er na een festiviteit soms wel honderden plastic bekers of polsbandjes door het dorp zwerven. Hier wordt positief op gereageerd en ze gaan dan ook kijken of ze hier in de toekomst anders mee om kunnen gaan.

Jacoba van Beierenfonds

Onlangs heeft ‘Voorhout Schoon’ een bedrag van € 350,- mogen ontvangen van het Jacoba van Beierenfonds. Onder andere voor een lange hengel, waar ze ook zwerfafval mee uit de sloten kunnen vissen, en andere materialen die het zwerfafval ruimen gemakkelijker maken.

Het liefst zou het tweetal, die beide ook nog gewoon werken, dit als fulltime baan doen, maar er is tot dusver nog niemand die ze hiervoor wil of kan aannemen. Tot die tijd blijven ze gewoon vrijwillig actief met het opschonen van ons dorp.

Meehelpen?

Lijkt het je leuk om ook eens mee te helpen met een ZAP (Zwerf Afval Pakken) actie of wil je zelf aan de slag met materiaal of meer informatie? Dan kun je een mailtje sturen naar voorhoutschoon@gmail.com. Via de Facebookpagina ‘VoorhoutSchoon’ kun je op de hoogte blijven van de activiteiten. Geen zin om mee te helpen? Prima, maar denk dan de volgende keer wel even twee keer na voor je iets op straat gooit!