Van Repair Café tot Weggeefwinkel

Ben je al eens in de Ontmoetingswerkplaats De JoJo geweest? Dit initiatief van Stichting Repair Café Teylingen is opgezet in de voormalige Hoogvliet supermarkt aan het Hortusplein in Sassenheim. De vrijwilligers van De JoJo hebben allemaal zo hun eigen interesses, van waaruit de verschillende onderdelen van de ontmoetingsplaats zijn ontstaan.

Zo is er naast het Repair Café, waar dingen gratis worden gerepareerd, een Weggeefwinkel waar je gratis kunt shoppen en spullen kunt brengen. Ook vind je er verschillende werkplaatsen, zoals een fietsenwerkplaats. Hier worden afgedankte fietsen opgeknapt voor de verkoop. Duurzaamheid en gezelligheid gaan hier hand-in-hand.

“Iedereen kan en mag hier meedoen en iedereen is hier welkom. Samen voor mekaar!” (Lisa de Blok, initiatiefnemer van de JoJo)

Repareren, hergebruik en delen

Deze drie dingen staan centraal in de JoJo. Door spullen te repareren of een tweede leven te geven, voorkom je dat er steeds weer nieuwe dingen geproduceerd moeten worden. Het produceren van nieuwe producten, zoals elektronica en dergelijke, heeft een negatieve verborgen impact op het milieu. Uit onderzoek blijkt dat voor iedere kilo die hier wordt gerepareerd, een kilo Co2 uitstoot wordt voorkomen.

Sociale duurzaamheid 

Er is ook aandacht voor sociale duurzaamheid. Zo bestaat de club vrijwilligers uit een mengeling van mensen die elders binnen de maatschappij geen aansluiting vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook is er een afdeling ingericht door GGZ Rivierduinen, de houtwerkplaats, speciaal voor mensen met een indicatie voor dagbesteding.

Appeltjes van Oranje

Op het gebied van sociale initiatieven is De JoJo een mooi voorbeeld. Zo behoren ze momenteel tot de laatste twaalf genomineerden voor de prestigieuze prijs van het Oranje Fonds; Het Appeltje van Oranje 2018. Uiteindelijk hebben ze niet gewonnen. Maar omdat ze toch zo ver waren gekomen, werden ze op 6 juni 2018 uitgenodigd op Paleis Noordeinde bij de prijsuitreiking en kregen ze uitgebreid de tijd om met Koning Willem-Alexander over hun initiatief te praten.

Meer info

Voor een volledig overzicht van wat er allemaal te doen is in de JoJo en voor meer info over openingstijden en dergelijke, kun je een bezoekje brengen aan de website en ze volgen op Facebook.