Wereldwinkels bestaan 50 jaar!

De eerste wereldwinkel in Nederland werd in 1969 geopend in Breukelen. Op 7 september vieren de Wereldwinkels in Nederland daarom het 50-jarig bestaan.  

Ook Wereldwinkel Sassenheim viert jubileum 

“Op zaterdag 7 september is er een heel speciale actie waarmee we terug gaan naar de oorsprong van de Wereldwinkels. We zijn ooit bekend geworden via de MAX Havelaar koffie. In de afgelopen 50 jaar is het assortiment sterk uitgebreid, zodat we tegenwoordig meer een fairtrade cadeaushop zijn. Om de link tussen de koffie en de cadeau-artikelen te accentueren, geldt voor zaterdag 7 september de volgende actie: Bij aankoop van een pak koffie krijgt u 20 % korting op een cadeau-artikel.” (Wereldwinkel Sassenheim)

Fairtrade 

Wereldwinkels streven eerlijke structuren in de wereldhandel na. In de beginjaren werd er met name aandacht gevraagd voor de handelsproblematiek, de wereldwinkel was activistisch van aard. Hans Beerends omschreef het ooit als “In feite verkocht de wereldwinkel informatiefolders aangeplakt op pakken eerlijke koffie, thee en rietsuiker.” 

Later werd de wereldwinkel het verkooppunt van de fairtrade keten waarmee de wereldwinkel het directe bewijs is, dat eerlijke handel realiseerbaar is. In de fair trade keten werken wereldwinkels, importeurs en producenten samen. Ze onderhouden langdurige handelsrelaties. De importeurs ondersteunen producenten in ontwikkelingslanden bij de bedrijfsontwikkeling. De producenten krijgen een eerlijke prijs betaald, zodat ze hun woon- en leefomstandigheden kunnen verbeteren. Er is geen kinderarbeid. De wereldwijd afgesproken 10 fairtrade principes worden nageleefd.

Wereldwinkels gaan door

Er zijn 241 wereldwinkels in Nederland. Ook de komende jaren blijven de moderne wereldwinkels solidair aan de handelspartners in ontwikkelingslanden. Eerlijke handel blijft het bestaansrecht, dat verandert niet. Wat wel verandert zijn de producten. Wereldwinkels brengen continu een eerlijk, mooi en eigentijds assortiment. 

Bekijk hier de video die we maakten over Fairtrade in Teylingen: