De Afvalhelden van Teylingen Schoon!
Van 6 tot en met 12 maart is het de Week van de Afvalhelden. En daarom zetten we graag onze lokale helden in het zonnetje; de zwerfafvalpakkers van Teylingen Schoon. Een groep van zo’n 65 vrijwilligers, die geregeld op pad gaan om de drie dorpen te ontdoen van zwerfafval.
Sommige vrijwilligers zetten zich al tientallen jaren in om hun leefomgeving schoon te houden. Maar, in 2020 staken de verschillende vrijwilligers uit Voorhout, Sassenheim en Warmond spontaan de koppen bij elkaar. Zo hebben zij zich verenigd in ‘Teylingen Schoon’. Met voor ieder dorp een aparte afdeling, maar sterk verbonden met elkaar. Sindsdien groeit het aantal vrijwilligers in rap tempo. Regelmatig gaan zij samen de straat op, gewapend met grijper en afvalzakken.
Een schone buurt
“Een schone buurt geeft een gevoel van veiligheid en het idee dat de mensen geven om hun leefomgeving”, vertelt Adrie van der Geer van de Sassemse afdeling. ook hij is al heel lang zwerfafvalpakker. Toen hij in 1998 nog Prins Carnaval was, deelde hij niet voor niets 11 bezems uit aan de raadsleden tijdens de sleuteloverdracht.
Een jaar later ging hij structureel aan de slag in zijn, toen nog, nieuwbouwwijk bij het Mennepark. Vanuit het project wijkbeheer iedere zaterdag een uurtje rapen. Ook na die tijd bleef hij actief en zo kwam hij tijdens Opschoondag in contact met andere actieve zwerfafvalpakkers.
Leuke, hechte groep
Eric Loe, aanvoerder van de Voorhoutse club, laat weten: “Het is inmiddels een hele leuke, hechte groep. We hebben heel veel lol met elkaar. Een echte gemeenschap, waar ook vriendschappen ontstaan.” Na het afvalrapen gaan ze vaak met de hele groep nog even een kopje koffie drinken.
Ook in Warmond is een actieve club zwerfafvalrapers regelmatig op pad, onder leiding van Aad Overgaag die zelf al decennia lang als zwerfafvalraper Warmond schoon houdt.
Structurele aanpak
Buiten de werkzaamheden op straat, zetten zij zich ook in om het probleem van zwerfafval structureel aan te pakken. Ze zijn dan ook blij met de inzet van de afvalcoach Laurens van de gemeente en de aandacht die wethouder Heleen Hooij heeft voor dit onderwerp. Op initiatief van Teylingen Schoon zijn zij samen met de gemeente een pilot aangegaan, waarbij ingezet wordt op het aanpakken van de oorzaken van zwerfafval. Over bewustwording bij inwoners, scholen en bedrijven en vervolgens ook het toezicht en de handhaving.
Wanneer er grote problemen geconstateerd worden, zoals rondom bouwplaatsen of bij bedrijven, gaan zij samen met afvalcoach Laurens op bezoek om het gesprek aan te gaan.
“Je wilt liever niet steeds dezelfde rommel op dezelfde plekken opruimen”, zegt Eric.
“Het is eigenlijk ook gewoon aso dat mensen alles maar op straat gooien.” Als mensen hem aanspreken om te bedanken, laat hij vaak weten dat zij zelf ook iets kunnen doen. “Als iedereen vijf minuten per week zou helpen, zou het probleem ook zijn opgelost”, voegt Adrie daaraan toe. Maar bewustwording is een eerste stap.
Mooie, schone leefomgeving
Zo deelden zij bijvoorbeeld al zakasbakjes uit, zodat men de peuken niet op straat hoeft te gooien; een lastig karweitje om deze met de grijpstok weer op te ruimen. Naast de frustraties hebben ze toch ook wel heel veel plezier tijdens het afvalrapen. Het wandelen is gezond, je bent lekker buiten bezig en je draagt bij aan iets belangrijks; een mooie en schone leefomgeving.
Doe je mee?
Lijkt het je leuk om ook een keertje mee te wandelen met Teylingen Schoon? Dan is de Landelijke Opschoondag op 18 maart een mooie gelegenheid om je aan te sluiten! Ze verzamelen om 9.30 uur bij het bestuurscentrum in Voorhout.