Artikel

Terugblik 'Fiets zoekt Groen!' 2021

Terugblik 'Fiets zoekt Groen!' 2021

Vorig jaar deden er in totaal 25 locaties mee om te bezoeken. Na afloop van deze dag hebben we in onderstaande lijst de reguliere openingstijden opgenomen van de deelnemers, zodat je ook op andere dagen deze plekken kunt bezoeken. 

Kijk in de lijst hieronder en op de kaart waar je heen wilt fietsen en schrijf de adressen op. Plan via www.routeplanner.fietsersbond.nl eenvoudig je fietsroute met tussenstops. Klik op deze site op '+ meer opties' om tussenstops toe te voegen.

Let op, want niet alle deelnemers zijn ook op andere momenten zomaar te bezoeken. Dit staat omschreven in de beschrijving per initiatief. 

Deelnemers en activiteiten

Hillegom

Buurtinitiatief Julianapark Hillegom

Buutbewoners vertellen meer over hoe leuk en nuttig het buurtproject Julianapark Hillegom is. Kom inspiratie op doen voor je eigen tuin of misschien zelfs je eigen buurtproject! 

 • Je bent hier altijd welkom, ook al is er niet altijd iemand aanwezig. Spreek gerust iemand aan die in de tuin aan het werk is als je meer wilt weten over dit project.
 • Adres: Juliana van Stolberglaan 5 Hillegom
 • julianaparkhillegom.nl 
   

De Hillegomse Heemtuin (Schulte-Küperjanshof)

Laat je verrassen door deze verborgen groen parel, de Heemtuin van Hillegom, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat. Er is ook een bijenstand met honingbijen en een bijenhotel dat druk bezocht wordt. Je kunt hier lekker wandelen door de tuin. Er zijn op sommige momenten ook vrijwilligers in de Heemtuin aan het werk die je vragen kunt stellen. 

 • De heemtuin is geopend voor publiek tussen 1 april en 30 september op:
  Maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 16:00 (geopend door gemeente Hillegom)
  Elke zondag tussen 14:00 en 17:00 (geopend door vrijwilliger)
  Van 30 september tot 1 april is de heemtuin gesloten.
 • Adres: De ingang van de heemtuin ligt aan het eind van de Couperuswende in Hillegom.
 • heemtuinhillegom.nl

De duintuin van Kees Langeveld (Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken)

Als je meer wilt weten over tuinieren met wilde planten en hoe je dat aanpakt in je eigen tuin, ben je bij Kees Langeveld aan het goede adres. Hij heeft zijn tuin omgetoverd tot een echt stukje duin met typische duinplanten. Het is een eldorado voor insecten. Kees geeft uitleg over de kweek en onderhoud van inheemse planten in zijn duintuin. Wil je zelf aan de slag? Belangstellenden mogen stekjes en zaden meenemen, zolang de voorraad strekt.

 • Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken.
 • Faciliteiten: toilet.
 • Adres: Marellaan 12, Hillegom

Imkerij Weerlanerpolder Hillegom

Fiets door de prachtige polder en maak een stop langs de rand van het mooie natuurgebied Vosse- en Weerlanerpolder. Hier vindt je de imkerij. Deze imkerij is sinds 2016 uitgegroeid naar een tiental volken met ongeveer een half miljoen bijen. Deze bijen maken heerlijke honing. Rondom de bijenstal wordt momenteel gewerkt aan de inrichting van een plantentuin, waarin de aanplant van drachtplanten voorop staat. Stel al je vragen over de bijen in jouw tuin en hoe je ze kunt helpen.

De Groeituin

Enigszins verscholen achter de heg langs de Oude Beek in Hillegom, vind je De Groeituin. De Groeituin is een ontmoetingsplek voor jong en oud als ook een tuin om heerlijk in te werken. De Groeituin bestaat uit twee delen tuin, de belevingstuin en de moestuin. Direct langs de beek vind je de toegang tot de belevingstuin. De zintuigen worden gelijk geprikkeld; geuren, kleuren en het gekwaak van de kikkers komen je tegemoet. Loop gerust eens een rondje door de tuin.

Als je vanuit de belevingstuin rechtsaf gaat en bij het ‘open veld’ weer rechtsaf gaat, dan vind je links achter de heg de moestuin. Daar worden allerlei verschillende kruiden, groenten en fruit gekweekt. De Groeituin is een tuin in ontwikkeling en wordt samen met enthousiaste inwoners door WelzijnsKompas beheerd. Wil je een handje meehelpen? Wil je anderen ontmoeten, kom gerust nog eens langs tijdens de openingstijden van De Groeituin. 

 • Geopend: Tot het eind van 2021 is er iedere eerste zaterdag van de maand een Tuinwerkdag. Meer informatie of wil je komen helpen? Neem contact op via 0252-757100 of info@welzijnskompas.nl
 • Adres: Op de Oude beekbrug ga je met de fiets links- of rechtsaf (afhankelijk van welke kant je komt) het smalle fietspad op. Even voorbij het bruggetje vind je de toegang tot de belevingstuin. Herkenbaar aan een houten hek en een banner van WelzijnsKompas.
 • welzijnskompas.nl/de-groeituin

Volkstuinvereniging Elsbroek

Wil je graag een moestuin in je eigen tuin of juist binnen een vereniging? Breng dan een bezoekje aan Volkstuin Elsgeest. Je treft hier fruitboompjes, bonen, aardbeienplanten, bessenstruiken en nog veel meer. De tuinders vertellen je graag meer over hun tuin, de vereniging en beantwoorden graag vragen over je eigen tuin en hoe je dit aanpakt.

 • Hyacintenlaan achter nr 25
 • Geopend: Geen openingstijden. Loop gerust langs als je iemand aan het werk ziet.
 • tvelsbroek.nl

Gemeente Teylingen

Elsgeesterhof

Samen tuinieren is waar het om gaat in deze Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij, oftewel gemeenschapslandbouw. Op Elsgeesterhof tuinieren ze op biologische wijze groente en bloemen. De oogst is voor de deelnemers die een oogstaandeel gekocht hebben. Dit is gemeenschapslandbouw, tuinders en deelnemers zorgen samen voor de oogst. Deelnemers kunnen een handje helpen bij het onderhouden van de tuin.

Wil je hier meer over weten? Fiets even langs. Sinds maart dit jaar hebben ze een mooie tijdelijke plek aan de Boekhorstlaan en daarmee zijn ze de eerste (tijdelijke) bewoners van de nieuw te bouwen wijk Nieuw Boekhorst in Voorhout. 

 • Adres: Boekenburglaan naast nr. 57, Voorhout. (volg de bordjes)
 • Geopend tussen zonsopgang en zonsondergang (Let op, het is niet de bedoeling dat je hier zelf komt oogsten als je niet bent aangesloten, kijken mag natuurlijk wel! Bezoek de website om te zien hoe jij ook mee kunt doen voor een oogstaandeel)
 • elsgeesterhof.nl   / facebook.com/elsgeesterhof
   

Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn

In Warmond tref je een groene parel met veel diversiteit. Je kunt er terecht voor een wandeling door een prachtig bos gelegen aan het water. Je kunt luieren op het stand, spelen in de speeltuinen en het klimbos of recreëren in of op het water. Op het eiland tref je paarden, een moestuinvereniging en Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK). NOCK organiseert regelmatig leuke en leerzame natuur activiteiten op het eiland en over het water.  

 • Adres: Koudenhoorn 3 Warmond
 • Openingstijden NOCK: in de lente 2021 elke zondag van 13.30 tot 16.00 uur en tijdens activiteiten. Check hiervoor de website
 • Faciliteiten; restaurant Coazy, toilet.
 • Koudenhoorn ontdekken

Park Rusthoff

Midden in het winkelcentrum van Sassenheim vind je meer groen dan je verwacht! Dit prachtige park is zeker ook een stop waard. Naast dat je er heerlijk kunt wandelen en een kijkje kan nemen in de Heemtuin, kun je hier ook terecht voor een kopje koffie bij het paviljoen het Sassennest. Ook is er ruimte om te spelen voor de kinderen of te kijken bij de kinderboerderij.

 • Geopend: dagelijks tussen 8.00 uur en zonsondergang
 • Adres: Voorhavenkwartier 76 Sassenheim
 • Faciliteiten; Paviljoen het Sassennest, toilet geopend van 13.00 tot 17.00 uur
 • Park Rusthoff – Besloten in ons hart

Het Plukbos

Hoe fijn is het om een plukbos te hebben in je buurt? Dit stukje natuur in Voorhout is speciaal aangelegd om te laten zien hoe leuk een plukbos is. Het hele jaar door is er leven in de tuin en kun je steeds iets anders proeven door het te plukken. Stop hier om even uit te rusten en doe inspiratie op voor een pluktuin in je eigen tuin.

 • Altijd geopend 
 • Adres: Componistenlaan Voorhout
 • Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding
 • teylingen.nl/plukbos 

’t Overbosch

Een prachtige groenen plek. Hier kan je even de benen strekken voor een korte wandeling of juist even tot rust komen op het bankje aan het water. De vrienden van ’t Overbosch hebben bij de bomen informatiekaartjes geplaatst. Zo leer je bomen herkennen aan hun blad en vruchten.

Volkstuinvereniging Elsgeest

Steeds meer mensen krijgen interesse in een eigen moestuin. Twijfel je nog? Maak kennis met deze leuke hobby, het kweken van groenten, bloemen en fruit en het houden van kleinvee en bijen. Stel je vragen en wie weet start je toch je eigen moestuin. Eet lokaal dat willen we toch allemaal!

 • Openingstijden Kantine
  maandag t/m vrijdag:
  10.00 – 11.00 uur
  14.00 – 16.00 uur

  zaterdag en zondag:
  14.00 – 16.00 uur

  zondag gesloten tussen
  1 november en 1 april

  Openingstijden Blokhut
  Woensdagmiddag:
   14.00 – 16.00 uur 

  Zaterdagmiddag:
  14.00 – 16.00 uur

 • elsgeest.nl

Open tuin bij John van Velzen - tuinambassadeur (Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken)

Een onderhoudsvrije tuin en toch veel groen. Dat willen we allemaal, maar hoe pak je dat aan? Het is makkelijker dan je denkt en een groene tuin is ook nog eens 4 tot 5 graden koeler dan een grijze tuin. Tuinambassadeur John heeft een prachtige tuin en beantwoord graag jouw vragen om je op weg te helpen naar een groenere tuin.

 • Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken. Wil je meer informatie van de tuinambassadeurs? Kijk dan op www.degroeneuitdaging.nl/tuinambassadeurs voor de contactgegevens. 
 • Adres: Frederik Koolhovenstraat Sassenheim

Open tuin bij Els de Groot (Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken)

Als je je wilt laten inspireren dan ben je bij Els aan het goede adres! Ontdek hoe leuk het is om een grote diversiteit aan planten in je tuin te hebben. Zij verkoopt ook plantjes voor een klein prijsje. 

 • Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken. Wil je meer informatie van de tuinambassadeurs? Kijk dan op www.degroeneuitdaging.nl/tuinambassadeurs voor de contactgegevens. 
 • Adres: Willem Versteeghstraat in Sassenheim
 • Faciliteiten: verse muntthee, koffie en fris 

Noordwijk

Veldzicht

Strek even je benen tijdens een rondleiding door de kruidentuinen van Veldzicht. Stel je eigen kruidenboeketje samen of maak een wat langere wandeling door agrarisch gebied rondom het museum. De Wandelroute Veldzicht start onder de hooiberg.  

 • Geopend: Zaterdag 14.00 – 17.00 uur, Zondag 14.00 – 17.00 uur of op afspraak
 • Adres: Herenweg 114 Noordwijk
 • Faciliteiten; toilet
 • streekmuseumveldzicht.nl 

Speelbos Zuid-Hollands Landschap

Dit bos is veelzijdig. Er is voor iedereen wat te beleven. Sta een poosje stil bij De Spiegelvijver! Ontdek het spiegelbeeld van het landhuis Dijckenburch. Midden in de vijver vind je een eilandje waar je gezellig kunt picknicken. En misschien spot jij wel een ijsvogel!

Maak een ommetje. De Konijnenroute is 2,5 km. Vanaf de parkeerplaats loop je naar het koetshuis waar de route start. Klik hier voor de route: Konijnenroute - Het Zuid-Hollands Landschap (zuidhollandslandschap.nl) Zin in meer avontuur? Ga naar het speelbos dat bedacht en ontworpen is door kinderen!

 • Geopend: tussen zonsopgang en zonsondergang
 • Adres: Gooweg 36 Noordwijk
 • Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding
 • Speel - en klimbos  

Jan Verwey Natuurcentrum

De natuur aan de kust is net even anders dan in het binnenland. Ontdek in het Natuurcentrum meer over natuur in en rondom Noordwijk. 

Noordwijk ligt te midden van diverse prachtige, maar ook kwetsbare natuurgebieden en landgoederen. De Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk (VNVN) wil deze natuur behouden en iedereen de mogelijkheid bieden er meer over te leren en ervan te genieten. Men organiseert daarom excursies en lezingen voor jong en oud, doet onderzoek en komt op voor de belangen van de natuur in de omgeving. In het Jan Verwey Natuurcentrum, onderdeel van deze vereniging, kunt u deze diverse landschappen in de vitrinekasten bezichtigen. Vele opgezette dieren, vogels en een verenverzameling geven een goed beeld van wat hier in en rondom Noordwijk voorkomt.

 • Geopend: elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur
 • Adres: Zilverschoon 20 Noordwijk
 • Faciliteiten; toilet, koffie en thee
 • strandloper.nl

Plein 6

Als je langs Noordwijk fietst, dan mag je Plein 6 zeker niet overslaan. Plein 6 is gelegen op het woonzorgpark Willem van den Bergh. Als niet bewoner mag je ook gebruik maken van de faciliteiten van het woonzorgpark. Houd wel rekening met de bewoners. Zij hebben ten alle tijden voorrang.  

Naast een groene lunch en kleurrijke wandeling kan je ook gratis een bezoek brengen aan de kinderboerderij, de speeltuin waar je ook heerlijk kunt picknicken, de manege en moestuin Vila Tomata waar je van maandag tot vrijdag terecht kan voor groente en fruit uit eigen tuin. Ook is van maandag tot vrijdag kringloopwinkel de Berghshop geopend. Sinds kort kan je bij Plein 6 ook terecht voor activiteiten zoals een kinder Dieren-in-het-duinspeurtocht en een sportief potje Footgolf.

Dieren-in-het-duinspeurtocht

De kinderen gaan met hun landkaart op zoek naar verschillende dierensporen en beantwoorden gaandeweg leerzame vragen en voeren een aantal vermakelijke opdrachten uit. De route is ongeveer 2600 meter. Kosten €1,50 inclusief een toffe landkaart met bijbehorende vragen en opdrachten, achteraf een glaasje limonade en een prachtige medaille.

Footgolf Plein6

Een fantastische activiteit om te doen, afgeleid van golf, waarin je probeert de bal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen. Footgolf Plein6 heeft twaalf prachtige, unieke en zelf onderhouden banen over woonzorgpark Willem van den Bergh liggen. Reserveren is gewenst om teleurstelling te voorkomen via telefoon T: 088 0363241 of e-mail restaurantplein6@sheerenloo.nl. De kosten hiervoor zijn €4,- per persoon inclusief achteraf limonade voor de kinderen. Kijk voor de arrangementen op www.restaurantplein6.nl/faciliteiten.

Kinderboerderij, speeltuin en moestuin

Als je deze wilt bezoeken ga dan na je bezoek aan Plein 6 rechtsaf langs de Berghshop. Ga dan rechtsaf bij de Giraffelaan tot je op de Windlaan komt. Ga bij de splitsing links de Zonnelaan op tot je uitkomt bij de Hertenlaan. Hier tref je de kinderboerderij. Links hiervan de speeltuin en picknickweide en aan de rechterzijde de manage en de moestuin.

 • Adres: Wintertuinlaan 6. Volg de driehoeklaan, ga bij de splitsing rechts de rechthoeklaan op tot je aan je rechterhand Plein 6 ziet. 
 • Maandag: 09.00 - 17.00 uur
  Dinsdag: 09.00 - 20.00 uur
  Woensdag: 09.00 - 20.00 uur
  Donderdag: 09.00 - 20.00 uur
  Vrijdag: 09.00 - 20.00 uur
  Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
  Zondag: gesloten
 • Faciliteiten; restaurant en toilet
 • Website restaurantplein6.nl

Katwijk

Gezondergroen / Indoorvolkstuin

Bij deze “Indoor volkstuin” kunnen enthousiaste volkstuinders hun hobby jaarrond uitoefenen. Meer weten over een eigen indoor volkstuintje? Kom een kijkje nemen en stel je vragen. Er is een leuke koffie/thee-stop met wat lekkers. En je kunt hier heerlijke ONBESPOTEN aardbeien plukken!

Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes

Een perceel van 6.900 m2 ìn een historisch tuindersgebied te midden van andere tijdelijke initiatieven met schooltuinen, een wijngaard, een mini voedselbos, project Maatjesopmaat voor senioren, gezinnen en krasse knarren die tuinieren, een hopverbouwer en een duinlandje waar we ieder kunnen rondleiden en waar vrijwilligers uitleg geven over hun bezigheden.

Er komen bij de officiële opening van dit tijdelijke initiatief in juli dertig historische fotopanelen te staan met foto's en teksten van de vroegere Zanderijtuinders. En uitleg volgt over alles ter plekke zo ook de nieuwe plannen (Chicken Hill en talud inzaaien als wijkinitiatief). Om ideeën op te doen zie de Facebookpagina 'Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes'. 

 • Geopend: tussen zonsopgang en zonsondergang. Er is niet altijd iemand aanwezig
 • Adres: Katwijkse Duinvallei (ingang tegenover het Shell-station aan de Wassenaarseweg 65, Katwijk)
 • Binnenkort beschikbaar zanderijtuinders.nl 

Panbos

Het bos is een wandel- en speelbos. Het bos heeft eendenvijvers, speeltuinen voor (kleine) kinderen, een hertenkamp en mooie grasvelden waar je kunt picknicken en ontspannen.

 • Geopend: 8.00 - 20.30 uur (1 april tot 1 oktober) en van 9.00 - 17.00 uur (1 oktober tot 1 april)
 • Entree is €2,00 per persoon
 • Adres: Wassenaarseweg 152, Katwijk
 • Faciliteiten; restaurant, toilet
 • katwijk.nl/recreatie/panbos-pan-van-persijn

Lisse

NME De Groene Bol

Natuur- en Milieu Educatiecentrum (NME) De Groene Bol biedt aan jong en oud de mogelijkheid om van alles te weten te komen over natuur en milieu. De Groene Bol pakt duurzaamheidsthema’s op een positieve manier op, inspireert, is open en vooral praktisch; iedereen kan iets doen! Kijk op de website voor activiteiten en meer informatie. 

 • Geopend: Dagelijks van 10.00 – 17.00 uur
 • Adres: Keukenhof 1, Lisse. NME de Groene Bol bevindt zich op Landgoed Keukenhof tegenover restaurant de Hofboerderij en naast kinderboerderij Poelepetaat.  Landgoed Keukenhof is vrij toegankelijk. 
 • Faciliteiten; restaurant, toilet, 
 • De Groene Bol 

Bij Marei

Fiets eens langs Bij Marei. Marei is een jonge imker die vol passie vertelt over haar bijen en waarom ze imker is geworden. Je kan de bijenkolonie op een paar meter afstand bekijken. Marei heeft een bedrijf dat bijen verhuurt aan andere bedrijven. Zo kan bijvoorbeeld een restaurant zijn eigen honing gebruiken.

Naast imkeren kweekt Marei samen met haar moeder inheemse planten. Deze zijn ieder voorjaar te koop. In het najaar hebben ze heel veel soorten pompoenen op de Akervoordelaan 1 in Lisse. Hou daarvoor de Facebookpagina Monique's pumpkin factory | Facebook  in de gaten. 

 • Geopend: Kijken bij de bijen kan van zonsopgang tot zonsondergang. Voor meer informatie kun je een afspraak maken via bijmarei@gmail.com.
 • Adres: Akervoordelaan 7a, Lisse
 • Faciliteiten; geen

't Huys D'EVER

Bij 't Huys D'EVER tref je groen in middeleeuwse sfeer. De tuin ligt aan de rand van Lisse, landelijk naast de Bollenvelden. Maak een unieke wandeling door de groen rijke tuinen en bezoek het 't Huys D'EVER. 

 • Geopend: De openingstijden van de woontoren zijn woensdag t/m zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur, de tuinen zijn open terrein en iedere dag te bezoeken van 8.00 uur tot 20.00 uur dan is het hek bij de Kwakel open.
 • Adres: Heereweg 349a, Lisse
 • Faciliteiten; afhaal koffie, thee, frisdrank en broodjes, toilet
 • huysdever.nl 

Opentuin bij Mart en Floorie - tuinambassadeurs (Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken)

Twee drukke banen, kleine kinderen en altijd wat te doen. Hoe kun je dat combineren met een groene tuin vol leven? Floorie en Mart proberen hun vierkante meters praktisch én natuurlijk in te richten. Kom gezellig langs om te kijken hoe je dit zelf ook kunt creëren!

 • Dit is een privé tuin en is dus niet meer te bezoeken. Wil je meer informatie van de tuinambassadeurs? Kijk dan op www.degroeneuitdaging.nl/tuinambassadeurs voor de contactgegevens. 
 • Adres: Tulpenstraat in Lisse
 • Faciliteiten; geen

Organisatie

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Katwijk, Lisse en Teylingen, De Groene Uitdaging, NME de Groene Bol, Lisse Duurzaam en de deelnemende locaties.

Ook leuk om te lezen

Tussenstand NK Tegelwippen eind juni
Artikel
Tijd om weer eens te kijken naar de tussenstand van het NK Tegelwippen in de Duin- en Bollenstreek. 
Tussenstand NK Tegelwippen 2024 tot en met mei
Artikel
Met de plantjesactie zijn er weer flink wat tegels gewipt in de Duin- en Bollenstreek! Bekijk de tussenstand...
Winactie NK Tegelwippen!!
Artikel
De eindsprint van het Nk Tegelwippen komt er aan, doe mee en win!
Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het cookie statement en het privacy statement.
 Cookies NIET accepteren