Artikel

Ontdek de streek tijdens 'Fiets zoekt Groen!'

Ontdek de streek tijdens 'Fiets zoekt Groen!'

Stap op de fiets en ontdek de groene parels van de Duin- en Bollenstreek. Er is veel meer te beleven in je eigen buurt dan je wellicht zou denken. 

Tijdens ‘Fiets zoekt Groen’ op zaterdag 2 juli 2022 kon je een kijkje nemen bij de bijzondere, groene projecten in de Duin- en Bollenstreek via een mooie fietsroute die jezelf kan samenstellen. Je kon inspiratie opdoen en je vragen stellen aan gepassioneerde groen liefhebbers. 

Steeds meer mensen genieten van tuinieren en dragen graag bij aan een beter klimaat. Meer groen in het dorp verbetert het milieu, helpt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en geeft koelte in warme periodes. Daarnaast zorgt het contact met de natuur voor meer geluk en verbinding met elkaar.

Kaart met de locaties

Hieronder vind je een kaart met alle locaties, zodat je zelf je route kunt samenstellen.

Deelnemers en activiteiten 2022
 

Hillegom

Kunst in het park

Fiets naar Hillegom voor “Kunst in het Park” dat wordt georganiseerd door Kunst in Hillegom. Om 11 uur wordt het startsein gegeven voor dit vrolijke en inspirerende kunst evenement. Rond de 40 kunstenaars hebben zich aangemeld voor deze gezellige markt, dus er is volop te zien en te koop in dit prachtige groene park waar je ook kan wandelen, sporten en spelen.

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 11.00 tot 16.00 uur.
  Op andere dagen is er geen openingstijd. en is het park altijd open voor een wandeling.
 • Adres: Elsbroekpark in de wijk Elsbroek in Hillegom.  Kies één van de ingangen aan de Albellalaan.
 • faciliteiten: Aan de Haaibaai in het park verzorg Koffieheus/Murphy’s dit jaar drinken en broodjes.
 • kunstinhillegom.nl

Groene inspiratietuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bezoek de groene inspiratietuin tijdens de open dag van Hoveniersbedrijf de Rooij op 2 juli. Er is veel te beleven. Naast het ontdekken van de inspiratietuin is er een kleine groenmarkt met verkoop van planten, foodtruck, diverse kraampje die te maken hebben met natuur, duurzaamheid, natuureducatie, bijenimker. Daarnaast is er voor de kinderen een natuurspeurtocht en groene knutselactiviteiten. Kijk voor het volledige programma en alle kraamhouders op de website.

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Je bent op andere dagen altijd welkom op afspraak. Zij zijn geopend tijdens kantooruren. Maak een afspraak via 0252-684923 of stuur een e-mail naar info@hoveniersbedrijfderooij.nl voor een tuinadviesgesprek.
 • Adres: Noorder Leidsevaart 112182 NA Hillegom
 • Toilet aanwezig
 • hoveniersbedrijfderooij.nl

Buurtinitiatief Julianapark Hillegom

Prachtig park met een verhaal. Buutbewoners vertellen meer over hoe leuk en nuttig het buurtproject Julianapark Hillegom is. Kom inspiratie op doen voor je eigen tuin of misschien zelfs je eigen buurtproject! 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur. Op andere dagen is het park toe ook toegankelijk. Spreek gerust 
 • Je bent hier op andere dagen ook altijd welkom, ook al is er niet altijd iemand aanwezig. Spreek gerust iemand aan die in de tuin aan het werk is als je meer wilt weten over dit project.
 • Adres: Juliana van Stolberglaan 5 Hillegom
 • julianaparkhillegom.nl

De Groeituin

Maak kennis met de Groeituin. Geniet van een drankje op het terras . Ontmoet andere groenliefhebbers en  geniet van het mooie uitzicht op de bloemenvelden.

Enigszins verscholen achter de heg langs de Oude Beek in Hillegom, vind je De Groeituin. De Groeituin is een ontmoetingsplek voor jong en oud als ook een tuin om heerlijk in te werken. De Groeituin bestaat uit twee delen tuin, de belevingstuin en de moestuin. Direct langs de beek vind je de toegang tot de belevingstuin. De zintuigen worden gelijk geprikkeld; geuren, kleuren en het gekwaak van de kikkers komen je tegemoet. Loop gerust eens een rondje door de tuin. Paspartoe is ook aanwezig en verkoop leuke items voor in de tuin zoals vogelhuisjes en voederbakjes.

Als je vanuit de belevingstuin rechtsaf gaat en bij het ‘open veld’ weer rechtsaf gaat, dan vind je links achter de heg de moestuin. Daar worden allerlei verschillende kruiden, groenten en fruit gekweekt. De Groeituin is een tuin in ontwikkeling en wordt samen met enthousiaste inwoners door WelzijnsKompas beheerd. Wil je een handje meehelpen? Wil je anderen ontmoeten, kom gerust nog eens langs tijdens de openingstijden van De Groeituin. 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur. Wil je op een ander moment een bezoek brengen? Dit kan. Ga langs of maak vooraf een afspraak via info@welzijnskompas.nl.
 • Tot het eind van 2022 is er iedere eerste zaterdag van de maand een Tuinwerkdag. Meer informatie of wil je komen helpen? Neem contact op via 0252-757100 of info@welzijnskompas.nl
 • Adres: Op de Oude beekbrug ga je met de fiets links- of rechtsaf (afhankelijk van welke kant je komt) het smalle fietspad op. Even voorbij het bruggetje vind je de toegang tot de belevingstuin. Herkenbaar aan een houten hek en een banner van WelzijnsKompas.
 • Faciliteiten: verkoop van vogelhuisjes ed.
 • welzijnskompas.nl/de-groeituin

De Hillegomse Heemtuin (Schulte-Küperjanshof)

Laat je verrassen door deze verborgen groen parel, de Heemtuin van Hillegom, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat. Er is ook een bijenstand met honingbijen en een bijenhotel dat druk bezocht wordt. Je kunt hier lekker wandelen door de tuin. Er zijn op sommige momenten ook vrijwilligers in de Heemtuin aan het werk die je vragen kunt stellen. 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
 • De heemtuin is normaal open voor publiek tussen 1 april en 30 september op:
  Maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 16:00 (geopend door gemeente Hillegom)
  Elke zondag tussen 14:00 en 17:00 (geopend door vrijwilliger)
  Van 30 september tot 1 april is de heemtuin gesloten.
 • Adres: De ingang van de heemtuin ligt aan het eind van de Couperuswende in Hillegom.
 • heemtuinhillegom.nl

Gemeente Teylingen

Elsgeesterhof

Ontdek al het mooie wat Elsgeesterhof te bieden heeft tijdens een rondleiding.  Er is een fleurige plantjesmarkt met kruiden, groente en bloemen.

Samen tuinieren is waar het om gaat in deze Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij, oftewel gemeenschapslandbouw. Op Elsgeesterhof tuinieren ze op biologische wijze groente en bloemen. De oogst is voor de deelnemers die een oogstaandeel gekocht hebben. Dit is gemeenschapslandbouw, tuinders en deelnemers zorgen samen voor de oogst. Deelnemers kunnen een handje helpen bij het onderhouden van de tuin.

Wil je hier meer over weten? Fiets even langs. Sinds maart 2021 hebben ze een mooie tijdelijke plek aan de Boekhorstlaan en daarmee zijn ze de eerste (tijdelijke) bewoners van de nieuw te bouwen wijk Nieuw Boekhorst in Voorhout. 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Wil je op een ander moment langskomen of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar  info@elsgeesterhof.nl
 • Adres: Boekenburglaan naast nr. 57, Voorhout. (volg de bordjes)
 • Normaal open tussen zonsopgang en zonsondergang (Let op, het is niet de bedoeling dat je hier zelf komt oogsten als je niet bent aangesloten, kijken mag natuurlijk wel! Bezoek de website om te zien hoe jij ook mee kunt doen voor een oogstaandeel)
 • elsgeesterhof.nl   / facebook.com/elsgeesterhof

Open tuin bij tuinambassadeur Gerda

Heb je een nieuw huis en een nieuwe tuin? Dit is een locatie waar je even moet stoppen met de fiets.
Ook met andere vragen over tuinieren ben je uiteraard welkom.

Gerda is bezig met de opbouw van een tuin die plek biedt aan vogels/insecten/vlinders op een nieuwbouwlocatie, Ze is gestart met een stuk kale grond. Haar ervaring als volkstuinhouder in Amsterdam heeft ze meegenomen en wat planten vanuit haar oude volkstuin. Ze wonen er sinds vorig jaar oktober en ze krijgen veel positieve reacties van mensen die langs lopen. Een tuin bouw je stap voor stap. Het duurde 20 jaar voor ik mij volkstuin helemaal had opgebouwd. Wil jij ook stap voor stap van jouw tuin, jouw droomtuin maken? Kom dan gerust even langs voor inspiratie en stel je vragen.

Open tuin bij Els de Groot 

Als je je wilt laten inspireren dan ben je bij Els aan het goede adres! Ontdek hoe leuk het is om een grote diversiteit aan planten in je tuin te hebben. Zij verkoopt ook plantjes voor een klein prijsje. 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.  Deze tuin is op andere dagen niet te bezoeken.
 • Adres: Sassenheim
 • Faciliteiten: verse muntthee, koffie en fris 

Koudenhoorn

In Warmond tref je een groene parel met veel diversiteit. Je kunt er terecht voor een wandeling door een prachtig bos gelegen aan het water. Je kunt luieren op het stand, spelen in de speeltuinen en het klimbos of recreëren in of op het water. Op het eiland tref je paarden, een moestuinvereniging en Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK). NOCK organiseert regelmatig leuke en leerzame natuur activiteiten op het eiland en over het water (niet geopend tijdens Fiets zoekt Groen).  

 • Geopend: Van zonsopgang tot zonsondergang
 • Adres: Koudenhoorn 3 Warmond
 • Faciliteiten; restaurant Coazy, toilet.
 • Koudenhoorn ontdekken

Park Rusthoff

Midden in het winkelcentrum van Sassenheim vind je meer groen dan je verwacht! Dit prachtige park is zeker ook een stop waard. Naast dat je er heerlijk kunt wandelen en een kijkje kan nemen in de Heemtuin, kun je hier ook terecht voor een kopje koffie bij het paviljoen het Sassennest. Ook is er ruimte om te spelen voor de kinderen of te kijken bij de kinderboerderij.

 • Geopend: dagelijks tussen 8.00 uur en zonsondergang
 • Adres: Voorhavenkwartier 76 Sassenheim
 • Faciliteiten; Paviljoen het Sassennest, toilet geopend van 10.00 tot 17.00 uur
 • Park Rusthoff – Besloten in ons hart

’t Overbosch

Een prachtige groenen plek. Hier kan je even de benen strekken voor een korte wandeling of juist even tot rust komen op het bankje aan het water. De vrienden van ’t Overbosch hebben bij de bomen informatiekaartjes geplaatst. Zo leer je bomen herkennen aan hun blad en vruchten.

Sluit je fietsroute af met het zomerconcert dat van 16.00 tot 17.00 uur wordt gegeven in het bos door het Voorhouts Kamerkoor. (er zijn geen stoelen aanwezig)

Noordwijk

NoordWIJde

NoordWIJde is een zelfoogsttuinderij. Ontdek wat een zelfoogsttuinderij is en of het bij jou past tijdens een korte rondleiding.

Vlak achter de duinen bij Noordwijk ligt NoordWIJde.
Een regeneratieve tuinderij waar ze sinds 2019 op duurzame wijze groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden telen en verwerken tot smaakvolle producten, zoals thee, jam en diverse siropen.

Ze doen dit met veel aandacht voor de bodem en het bodemleven en dus zonder pesticiden of kunstmest.

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 13.00 tot 16.00 uur.
 • Normaal open van mei tot en met november:

  woensdagmiddag van 12.00 – 17.00 uur (oogstdeelnemers)
  vrijdagmiddag van 12.00 – 17.00 uur (oogstdeelnemers)
  zondag van 10.00 – 15.00 uur (oogstdeelnemers & losse verkoop)

 • Adres: Duinweg 52, 2204 AV Noordwijk
 • Faciliteiten; 
 • noordwijde.nl

Veldzicht

Strek even je benen tijdens een rondleiding door het museum en een wandeling door de kruidentuinen van Veldzicht.

Maak een wat langere wandeling door agrarisch gebied rondom het museum. De Wandelroute Veldzicht start onder de hooiberg.  

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Normaal open op zaterdag 14.00 – 17.00 uur, Zondag 14.00 – 17.00 uur of op afspraak
 • Adres: Herenweg 114 Noordwijk
 • Faciliteiten; toilet
 • streekmuseumveldzicht.nl 

Speelbos Zuid-Hollands Landschap

Dit bos is veelzijdig. Er is voor iedereen wat te beleven. Sta een poosje stil bij De Spiegelvijver! Ontdek het spiegelbeeld van het landhuis Dijckenburch. Midden in de vijver vind je een eilandje waar je gezellig kunt picknicken. En misschien spot jij wel een ijsvogel!

Maak een ommetje. De Konijnenroute is 2,5 km. Vanaf de parkeerplaats loop je naar het koetshuis waar de route start. Klik hier voor de Konijnenroute.  Zin in meer avontuur? Ga naar het speelbos dat bedacht en ontworpen is door kinderen!

 • Geopend: tussen zonsopgang en zonsondergang
 • Adres: Gooweg 36 Noordwijk
 • Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding
 • Speel - en klimbos  

Katwijk

Moods in the Woods, het muziekfestival voor iedereen

Dit festival kan een mooie afsluiter van jouw fietsroute zijn. Op zaterdag 2 juli ben je tussen 15:00 en 20:00 welkom in het 'De Ridderbos' dat traditiegetrouw het decor is voor dit bijzondere muziekfestival. Kom met het hele gezin de gezellige sfeer proeven, geniet van de uiteenlopende muzikale voorstellingen of doe mee met een van de workshops. Iedereen is van harte welkom. Toegang is gratis.

Programma
Deze dag is er doorlopend van alles te zien, te doen en te beluisteren. Teveel om op te noemen, maar we wagen een poging. Er zijn optredens van ensembles, singer-songwriters, pop- en rockbands. Van dwarsfluit en gitaar tot saxofoon en djembé. Liefhebbers van klassiek, pop, jazz en wereldmuziek opgelet: het is er allemaal.

Bewust aan de Kust is ook aanwezig met leuke activiteiten  van 14:00 - 18:00 uur

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 14.00 tot 20.00 uur. Op andere dagen is het bos toegankelijk  maar zijn er geen activiteiten.
 • Adres: Het De Ridderbos bevindt zich aan de Nieuwe Duinweg, nabij het Katwijkse gemeentehuis.
 • Faciliteiten; eten en drinken, toilet
 • harmoniekatwijk.nl

Gezondergroen / Indoorvolkstuin

Bij deze “Indoor volkstuin” kunnen enthousiaste volkstuinders hun hobby jaarrond uitoefenen. Meer weten over een eigen indoor volkstuintje? Kom een kijkje nemen en stel je vragen. Er is een leuke koffie/thee-stop met wat lekkers. En je kunt hier heerlijke ONBESPOTEN aardbeien plukken!

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Normaal open op ma - vrij 8.00 uur - 17.00 uur en za 8.00 uur -16.00 uur. Zo gesloten.
 • Adres: Kanaalpad Noord West 2, Rijnsburg
 • Faciliteiten; toilet, Voor de fietsers met een e-bike is er de mogelijkheid om wat stroom te "tanken".
 • gezondergroen.nl: webwinkel voor biologische groente en fruit

Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes

Een perceel van 6.900 m2 in een historisch tuindersgebied te midden van andere tijdelijke initiatieven met 27 schooltuinen, een wijngaard, een mini voedselbos, project Maatjes op maat voor wie elkaar al tuinierend wil ontmoeten, gezinnen en krasse knarren die tuinieren, een hopverbouwer, een voorbeeld Zanderij-tuin en twee duinlandje waar we ieder kunnen rondleiden en waar vrijwilligers uitleg geven over hun bezigheden.

Het is een heerlijk gebied om te wandelen en te ontspannen in het groen onder de noemer ‘Groen verbindt’. Naast dit initiatief is ook een weiland met schapen waar een andere initiatiefnemer gehoorzaamheidstraining voor honden en hun baasjes geeft. Aan de andere kant van de Zandsloot staan er Tiny Houses en een bijenstal, ook twee tijdelijke initiatieven, in een landelijke omgeving waar jullie ook vrij kunnen wandelen. Landelijker kunnen ze het niet maken tot maart 2028, want dan eindigen alle initiatieven in deze Katwijkse Duinvallei.

 • Fotopanelen

Er zijn vanaf de officiële opening van dit tijdelijke initiatief juli 2021 dertig historische fotopanelen te bewonderen met foto's en teksten van de vroegere Zanderijtuinders en de rijke geschiedenis van dit gebied.

 • Kennis delen

Stel al je vragen over tuinieren of over de  nieuwe plannen: ‘Chicken Hill’ (een ontmoetingsplek ‘hoogte’ met kippenhok) en de bouw van een replica van een Zanderijvlet (deze komt in de Zandsloot te liggen waar vroeger met de vlet de geoogste groente naar de Katwijkse groenteveiling werd vervoerd) .

 • Inspiratie

Wil je vast wat inspiratie opdoen? Kijk dan op de Facebookpagina 'Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes'. in de foto albums tref je beelden van alle deelprojecten.

 • Wandelen langs groen, dier en Tiny houses

Er is een schelpen-wandelpad langs kleurrijke bloemen waar vooral bijen en vlinders op afkomen.

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur.
 • Normaal open tussen zonsopgang en zonsondergang. Er is niet altijd iemand aanwezig
 • Adres: Katwijkse Duinvallei (ingang tegenover het Shell-station aan de Wassenaarseweg 65, Katwijk)
 • website zanderijtuinders.nl 

Hortus Kariva - Maatjes op maat

In mei 2020 is stichting Maatjesopmaat begonnen met het opzetten van een sociale moestuin in de duinvallei (Zanderij), genaamd: Hortus Kariva (KAtwijk, RIjnsburg, VAlkenburg).

Er is een jaarlang keihard gewerkt door een grote groep vrijwilligers. In het voorjaar van 2021 is de moestuin eindelijk officieel geopend en in gebruik genomen door een groep deelnemers die ieder hun eigen moestuinbak onderhouden. Op 2 juli staan de vrijwilligers voor je klaar. Je kan terecht voor een rondleiding. Ga in gesprek met deelnemers en geniet van al het groen om je heen. 

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor andere openingstijden op de website.
 • Adres: Katwijkse Duinvallei (ingang tegenover het Shell-station aan de Wassenaarseweg 65, Katwijk)
 • Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding
 • maatjesopmaat.nl/projectenfacebook.com/HortusKariva

Lisse

Stichting Heemtuin Lisse

Ken jij de Heemtuin in Lisse? Kom eens langs en maak een wandeling langs de verzameling inheemse planten en bomen en bekijk de bijenstal.

Voor de kinderen is er een puzzeltocht en er is de mogelijkheid om planten- of zaden aan te kopen.

 • Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
  Normaal geopend op woensdag en vrijdagochtend
 • Adres: Heempad, tussen Don Boscostraat en 1ste Poellaan, Lisse
 • Heemtuin Lisse

Complex van Volkstuinders Vereniging Lisse

Dit volkstuinencomplex heeft ruim 100 volkstuinen. Ben je benieuwd naar dit complex? Op 2 juli zijn er rondleidingen waar je aan deel kunt nemen en kan je al je vragen stellen rondom moestuinieren en de vereniging.

Landgoed Kasteel Keukenhof

Maak een mooie wandeling over het landgoed, het bos, de moestuin en de de kinderboerderij.
Even een break? Geniet van koffie met wat lekkers bij restaurant de Hofboerderij.

Organisatie

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Katwijk, Lisse en Teylingen, De Groene Uitdaging en de deelnemende locaties.

Ook leuk om te lezen

En de winnaar van de tuinmetamorfose is...
Artikel
De stembussen zijn gesloten en we hebben een winnaar voor de tuinmetamorfose!
Veel inspiratie en enthousiasme tijdens geslaagd GroenDoenPlein
Artikel
We blikken terug op een succesvolle eerste editie van het GroenDoenPlein in Park Rusthoff afgelopen zaterdag!
Kom tuintegels ruilen voor gratis plantjes!
Artikel
Op 1 en 2 april kun je weer tegels komen ruilen voor plantjes!
Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het cookie statement en het privacy statement.
 Cookies NIET accepteren