Tip van de Tuinambassadeurs: De gestruinde tuin

Je kunt een vermogen aan tegels of planten in je tuin laten aanbrengen, maar de meeste voldoening geeft een tuin die je zelf maakt en langzaam door laat groeien met planten die je bij elkaar ‘scharrelt’, spaart, ruilt en krijgt van tuinliefhebbers om je heen.
Tuinieren verbindt
Planten groeien, worden groter, vermeerderen zichzelf, zaaien uit, maken worteluitlopers en zijn bovendien te vermeerderen door stekjes, uitlopers en door zaden. Dat maakt tuinieren tot een heerlijke hobby, waarbij je niet alleen buiten lekker met planten kunt ‘rommelen’, maar met andere medetuinders een passie deelt die voldoening geeft. Tuinieren verbindt, is gezond, maakt je fitter en je helpt mee aan het herstel van de biodiversiteit.
Stoeien met de natuur
Tuinieren is stoeien en sturen met en in de natuur. Kale grond zal altijd groen worden, onkruidzaden zijn overal en als je niets doet zal die kale grond altijd groen worden. Als je bovendien niet 1x per jaar het onkruid en gras wegmaait, zal er langzaam een bos ontstaan. Het leukste is om een grote diversiteit aan planten in je tuin te hebben waardoor er het hele jaar iets te beleven valt in je tuin.
Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle insecten, vogels en andere dieren in je omgeving. Als je een tuin natuurvriendelijk inricht, komt de natuur dus vanzelf ook jouw tuin in. Het is ook goed voor de opvang van het regenwater nu die buien steeds pittiger worden. En groen in je tuin zorgt voor een koeler klimaat rond je woning.
De gestruinde tuin
Op 25 april gingen we met elkaar de tuin van de JoJo aantrekkelijker maken door diverse perken aan te leggen met gekregen planten. Eind vorig jaar hadden we hier en daar al wat struiken en bomen gesnoeid, want achterstallig onderhoud was er wel rond de Kastanjehof. Planten die door andere tuinliefhebbers bij de voorjaarsbeurt in hun eigen tuin te veel waren geworden, over waren, gedeeld zijn in kleinere stukken, hebben in deze buurttuin een nieuwe plek geven.
Hoe ga je te werk met gestruinde planten?
We hebben eerst ruimte gemaakt door gras en onkruid weg te halen, de grond wat te verbeteren en vervolgens de juiste plant op de juiste plaats te krijgen. De zonliefhebbers in de zonnige hoek, de planten die van halfschaduw houden in de buurt van bomen of struiken. Sommige delen blijven gras, want ook dat is prima in een tuin. Kale stukken grond hebben we bedekt met planten, bodembedekkers, struiken, bollen en knollen. Zelfs oude uitgebloeide narcissen gaan de grond weer in voor een mooi voorjaarsbeeld begin 2026.
Wil je het resultaat zien? Dat kan! Kom gerust een kijkje nemen in de Buurttuin van De JoJo aan de Antoniuslaan 24A in Sassenheim. De tuin is ook buiten openingstijden toegankelijk.
Tuinieren met gestruinde planten in 10 stappen:
- Waar is ruimte?
- Hoe ligt die ruimte op de zon?
- Welk onkruid kan weg?
- Welke plant past daar? hoog, laag, breed, smal?
- Is er ruimte in de grond? Boomwortels, andere oorzaken?
- Maak eerst de grond los
- Verbeter de grond door wat extra compost te mengen met de aarde uit het gat.
- Zet de plant op een plek, maar graaf ‘m nog niet in.
- Kijk eerst naar de andere planten of ze zo allemaal voldoende ruimte hebben en krijgen.
- Graaf de plant in en geef daarna water bij de wortels.