Artikel

Kinderboerderij De Klaprooshof wordt duurzaam vernieuwd

Kinderboerderij De Klaprooshof wordt duurzaam vernieuwd

Kinderboerderij De Klaprooshof in Voorhout krijgt nieuwe, duurzame gebouwen. Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft de gemeenteraad voorgesteld om daarvoor € 131.000,- ter beschikking te stellen. De overige kosten worden gedekt door fondsen en zelfwerkzaamheden door vrijwilligers.

“Het wordt een kinderboerderij om trots op te zijn”, zegt wethouder Heleen Hooij. “Een veilige plek voor mens en dier waar onze inwoners in contact kunnen komen met het dierenleven maar ook voorbeelden van duurzaamheid zien.”

Kinderboerderij De Klaprooshof is eigendom van de gemeente, maar wordt volledig gerund door vrijwilligers. De stichting die het beheer uitvoert is financieel gezond. Jaarlijks trekt de kinderboerderij zo’n 15.000 bezoekers.

Toekomstbestendig

Sinds 2016 wordt gekeken naar de vernieuwing van de gebouwen en werd via ‘de beursvloer’ Van Schie Architecten uit Oegstgeest bereid gevonden een ontwerp te maken. Nu de realisatie aanstaande is, komt er een duurzame en toekomstbestendige nieuwbouw waardoor de structurele energielasten worden verlaagd en de mogelijkheden voor vrijwilligers en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden vergroot.

“De kinderboerderij is ook een plek waar we mensen verbinden”, aldus wethouder Hooij. “Het is een prachtige gelegenheid om elkaar te ontmoeten, een gesprek aan te gaan en te genieten van de dieren. Daarnaast willen we mensen bewust maken van duurzaamheid. Daar doen we zelf ook veel aan. We krijgen LED verlichting en benutten natuurlijke lichtinval. Er komt geen gasaansluiting. Natuurlijk is er goede isolatie en wekken we energie op met zonnepanelen.”

Opvang regenwater

Het waterverbruik in de nieuwe kinderboerderij wordt verminderd doordat regenwater wordt opgevangen voor de beregening van de wei en pluktuin. Een watertappunt zal het gebruik van plastic flesjes verminderen. “Wat ik ook erg goed vind is dat het afval gescheiden wordt ingezameld”, zegt wethouder Hooij. “ En bij winkeliers worden groenten en fruit opgehaald dat niet op tijd is verkocht en gebruikt als dierenvoedsel.”

De omwonenden zijn nauw betrokken bij het ontwerp. Op basis van de reacties zijn er aanpassingen verricht aan het originele ontwerp. Zo zou de entree verlegd worden, maar die blijft nu op de huidige plaats gehandhaafd en blijft de aarden wal in tact als afscherming naar de buurt.

Kosten

De totale kosten van de nieuwbouw bedragen € 225.000,-. Naast de subsidie van de gemeente en de besparingen door zelfwerkzaamheid heeft het Springkussen Festival geld gedoneerd en heeft Fonds 1818 een bijdrage toegezegd. Aannemer Zwetsloot heeft een korting gegeven op de bouwsom. Voor extra financiering voor de inrichting is contact gelegd met het Jacoba van Beierenfonds om actieve crowdfunding te organiseren. Als de gemeenteraad akkoord gaat kan de nieuwbouw nog dit jaar van start gaan. Tijdens de bouwperiode worden de dieren tijdelijk ondergebracht op een andere weide in de buurt.

Ook leuk om te lezen

Statiegeld op flesjes, en de blikjes dan?
Artikel
De minister gaat een besluit nemen om statiegeld op plastic flesjes in te voeren, maar de blikjes dan?
Nieuwe editie nieuwsbrief Duurzaam Noordwijk
Interview
De nieuwsbrief verschijnt ieder kwartaal en geeft onder andere informatie over het verduurzamen van je woning en de regelingen die er op dit moment gelden, maar ook thema's als mobiliteit en biodiversiteit komen aan bod. Net wat er op dat moment speelt.
Eerste zonnestroomproject van Energie Coöperatie Teylingen van start!
Interview
De eerste zonnepanelen van Zon op Teylingen liggen op het dak van Ammerlaan!
Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het cookie statement en het privacy statement.
 Cookies NIET accepteren