Food Waste Challenge Duin- en Bollenstreek levert flink wat besparing op

De Food Waste Challenge Duin- en Bollenstreek is met succes volbracht. Afgelopen week kwamen de deelnemers bij elkaar in NH Leeuwenhorst voor de slotbijeenkomst en werden de resultaten bekend gemaakt.
De deelnemende bedrijven gingen tijdens deze challenge de afgelopen maand aan de slag om voedselverspilling te verminderen. Best een uitdaging bij ondernemers die bijvoorbeeld ook lopende buffetten aanbieden. Hoe houd je bijvoorbeeld je klanten tevreden, maar hoef je aan het eind van het buffet geen eten weg te gooien?
"Wij hebben de challenge juist bij het diner aangepakt. Wij krijgen veel groepen van scholen en bieden dan het diner aan in buffetvorm. Wat wij vooral hebben gedaan is minder voedsel bereid en bij een aankomend tekort in het buffet, makkelijke gerechten bijgemaakt. Wij zijn hier nu nog bewuster mee omgegaan en zijn niet meer bang om te kort te hebben. Het was in het begin even puzzelen, maar hebben er erg van genoten en zijn blij met het resultaat!" (Stayokay Noordwijk)
Deelnemers boeken mooie resultaten
Een aantal lokale horecabedrijven uit de regio had zich aangemeld voor deze challenge. Het doel was om met behulp van praktische oplossingen het verspillen van voedsel te verminderen en zich ervan bewust te worden dat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor hun eigen bedrijfsvoering, portemonnee en voor de gasten die ze bedienen.
Gezamenlijk werd er afgelopen maand tijdens deze challenge maar liefst 2119 kg voedsel bespaard en dat scheelde deze bedrijven bij elkaar € 14.832,-. De verwachting was om zo'n 2000 kg CO2 te besparen. Dit werd overtroffen en de besparingsteller stond op een totaal van 4237 kg CO2 en is daarmee een prachtig resultaat!
Wethouder van Lisse Riet Austie reikte de certificaten uit aan de deelnemers: "De samenwerking met alle partijen en deelnemers is ontzettend belangrijk. Dit was het fundament voor een zeer geslaagde challenge waar we met trots op kunnen terugkijken!"
"Wij hebben een speciaal FoodWaste Menu voor groepen en we laten juist de lege schalen staan met de mededeling: "Dit was een populair gerecht, wij kunnen iets anders voor je maken". En een deel van wat niet is gebruikt, kan worden verwerkt in een nieuw gerecht. We kunnen het nog niet helemaal tegen gaan, maar we zijn echt op de goede weg." (Grand Hotel Huis ter Duin)
De deelnemende bedrijven waren:
- Vrijstaat Nederzandt
- Stayokay Noordwijk
- Eetcafe de Voogd
- Grand Hotel Huis ter Duin met restaurants La Tour en Laterrasse
- Hotel de Duif
- Albron - Keukenhof, met de restaurants Beatrix paviljoen, Blooming Dutch, Oranje Nassau paviljoen, Wilhelmina paviljoen en Willem-Alexander paviljoen.
- NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst
Samen hebben zij zich ingezet voor bewustwording rondom voedselverspilling en namen zij concrete stappen om duurzamer te werk te gaan.
"We zijn eerst met het hele team van de keuken bij elkaar gaan zitten en hebben gepraat over hoe we het wilden aanpakken. In de ochtend is de SousChef verantwoordelijk. Met ontbijtbuffetten hou je gewoon eten over en is het soms lastig inschatten met grote groepen. Maar wij proberen strak in te kopen en alles wat de keuken niet heeft verlaten, wordt verwerkt in nieuwe gerechten. Zo reduceren we het afval." (NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst)
Food Waste Challenge Duin- en Bollenstreek
De Food Waste Challenge Duin- en Bollenstreek was een samenwerking tussen de gemeente Noordwijk, Hillegom, Teylingen en Lisse, Rabobank Duin- en Bollenstreek, Green Leisure, KHN Noordwijk en uitgevoerd door Wastewatchers.